Antennit Yleistä
OH3BHL home
Miksi ja millaisia antenneja ?
kaapelien vaimennus
Jorinaa dipolin rakentamisesta
Lanka-antennin päätyeristin (halpa)
Kevyt 6M4el antenni 
WARC  GP onkivavasta
3 bandin GP onkivavasta
LDG1000ProII käyttäjän käsikirja
update  20.02.2014

Antenni on yksi radioaseman tärkeimmistä osista. Se ratkaisee yhteyden toimivuuden sekä vastaanotettaessa että  lähetettäessä. Nykyiset kaupalliset lähettimet eivät yleensä suostu toimimaan ellei antenni ole oikein viritetty.
Antenneita on monia erilaisia malleja ja niistä on olemassa lukuisia kirjoja jotka käsittelevät sekä teoriaa että käytäntöä.
Meidän harrastuksenamme on kokeilla erilaisia antenneita ja suunnitella niiden mekaniikkaa.
Tältä sivulta  pääset katsomaan millaisia ratkaisuja olemme tehneet antenneita rakennellessamme Sepon OH2NAK kanssa.
Ratkaisuissa on yleensä periaatteena että kaikkia osia ja tarvikkeita on saatavissa  helposti  ja mahdollisimman halvalla.
Usein jotkut osat on tarkoitettu aivan muuhun käyttöön, mutta pienillä modifioinneilla ne soveltuvat erinomaisesti antennirakenteluun.
Kaikkien antenneiden äiti on DIPOLI. Se on keskeltä syötetty puolen aallon pituinen lanka.  
Antennien elementit valmistetaan yleensä hyvin johtavasta metallista ( kupari, alumiini, hopea, titaani.. ) Materiaalivalintaan vaikuttaa luonnollisesti saatavuus, kestävyys, hinta ja käyttökohde.
Hopea on kallista ja sen käyttö kohdistuukin hyvin pieniin antenneihin jotka toimivat erittäin suurilla taajuuksilla.
Titaanin hinta on myös korkea ja sen saatavuus huono, etuna keveys ja lujuus.
Useimmiten rakenteissa on käytössä alumiini ja kupari. Rakenteissa voi myös käyttää molempia yhdessä kunhan muistaa että ne muodostavat sähköisen parin "riitelevät" keskenään ja siksi suoraa kosketusta pitää välttää. Väliaineeksi soveltuu kohtalaisesti esim. sinkitty teräs.
Lanka-antenneiden materiaalina käytetään myös usein esimerkiksi teräskuparia "killua" joka on kuparipäällystetyä teräslankaa.
Dipolin lisäksi antennityyppejä ovat mm. YAGI; se semmonen harava joka tuntee myös nimityksen BEAM,  Groud plane eli maatasoantenni lyhyesti GP , sekä erilaiset sovellutukset edellisistä.
Mekaniikassa voi olla eriskummallisiakin ratkaisuja kun taistellaan tuulia, kosteutta, kylmyyttä, painoa ja hintaa vastaan.
Joitain ratkasuja löytyy linkkien takaa antennisivulta.

-------------------------------------------------------------------------------

          de Ra-Mi OH3BHL.