sisällysluettelo

Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia)


Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia) on kivikkojen kasvi ja pärjää loistavasti varjossakin. Puutarhassa näkee eniten hybridiversiota, joka sekin soveltuu käytettäväksi. Mielenkiintoiseksi vuorenkilven tekee sen fermentoitujen lehtien adaptogeeninen vaikutus kehoon. Se lisää hapenottokykyä ja tehostaa rasvojen polttamista eli rasvojen käyttöä energialähteenä. Mongolialaiset ja venäläiset metsästäjät ovat käyttäneet perinteisesti fermentoiduista lehdistä tehtyä teetä fyysisen suorituskykynsä parantamiseen. Muutenkin vuorenkilpi on Venäjällä yleisessä käytössä. Vihreät ja kuivatut lehdet sisältävät puolestaan merkittävän määrän arbutiinia, joka on hyväksi iholle ja ehkäisee maksaläiskien muodostumista.

Käyttö
    Ruskeat lehdet: pestään, kuivataan ja murustetaan teeksi.
          Vihreät lehdet: erilaisiin ihotuotteisiin sianpuolukan tapaan.
Vaikutus
    Ruskeat lehdet: lisää kehon hapenottokykyä ja rasvojen käyttöä energialähteenä, eli auttaa rasvavarastojen polttamisessa.
    Vihreät lehdet: arbutiini estää maksaläiskien muodostumisen ja on muutenkin iholle hyväksi.
Lehtien fermentointi
Viimevuotiset maassa makaavat ruskeat lehdet ovat jo fermentoituneet luonnollisesti talven aikana. Syksylläkin kerätyt lehdet käyvät sillä ne säilyvät jopa vuoden verran.
Mikäli silti haluat fermentoida tuoreita lehtiä, se käy rikkomalla jollakin tavalla lehtien solurakenne: silppuamalla, kaulimalla, hankaamalla, höyrystämällä jne. Sitten sullot lasipurkin täyteen nuhjuttuja lehtiä, suljet kannen ja laitat purkin aurinkoon. Kun lehdet ovat muuttuneet täysin ruskeiksi ja haju on miellyttävä, kuivaa lehdet levittämällä ne tasaiselle alustalle.