Sisällysluettelo

Saksankirveli (Myrrhis odorata)

Kuvauspäivä: 25.05 2010 Kuvauspaikka: Marala KP10RR
Kasvaa Maralassa mausteyrttinä.
Apiaceae-heimo (Sarjakukkaiskasvit)
Saksankirveli on makea aniksenmakuinen monivuotinen yrtti, joka menestyy hyvin Suomessa. Se on vanha lääke- ja maustekasvi, jota saattaa löytää villiintyneenä pihoilta ja puistoista Etelä-Suomessa. Kotoisin kasvi on Etelä- Euroopasta, missä sitä on viljelty laajalti.
Saksankirveli kasvaa lähes metrin korkuiseksi ja kukkii suurin sarjakukinnoin, jotka koostuvat pienistä kermanvalkoisista kukista. Erittäin suuret siemenet muodostuvat pian kukkimisen jälkeen, ja myös ne maistuvat anikselta. Kasvin sokeripitoisuus on jopa 40% kuiva-aineesta, ja se sopiikin hyvin sokerin korvikkeeksi mm. diabeetikoille. Saksankirvelin tieteellinen sukunimi Myrrhis tulee hajustetta tarkoittavasta sanasta; myös lajinimi odorata tarkoittaa tuoksuvaa.
Pihan koristekasviksi saksankirveli sopii puolivarjoiselle tai varjoiselle paikalle esim. talon pohjoisseinustalle. Se kuuluu ensimmäisiin kasveihin, jotka keväällä nousevat maan pinnalle, ja niihin viimeisiin, jotka sinnittelevät vihreinä talvea vastaan. Sitä voi kasvattaa koriste- ja hyötykasvina myös parvekkeen lattialaatikossa.
Näköislajit
Taimena saksankirvelin voi sekoittaa maustekirveliin (Anthriscus cerefolium), joka on yksivuotinen ja häviää heti alkuunsa kasvussa suurempikokoiselle serkulleen.