Sisällysluettelo

Paimenmatara (Galium album, syn. Galium mollugo)

 
Kuvauspäivä: 30.06 2010 Kuvauspaikka: Marala KP10RR

Paimenmatara (Galium album, syn. Galium mollugo) on valkokukkainen voimakastuoksuinen monivuotinen kasvi.

Ulkonäkö ja koko
Paimenmataran varsi voi kasvaa metrin mittaisiksi ja kasvupaikoille muodostuu usein takkuinen, rönsyllinen kasvusto. Koheneva varsi on särmikäs, kalju ja tyvestä vankka. Lehdet ovat tasasoukan suikeita tai pitkulaisia ja ne kasvavat kiehkuroina 6–8 lehden ryhminä varren ympärillä. Leveimmillään lehdet ovat kärkiosastaan, ja ovat lyhytotaisia ja usein hieman nahkeita. Pienet, 3–5 mm leveät tuoksuttomat kukat sijaitsevat laajoina harsuina viuhkoina kasvin latvassa. Niissä on tyypillisesti neljä valkoista terälehteä. Paimenmatara kukkii kesä-elokuussa.
Paimenmatara risteytyy helposti keltamataran (G. verum) kanssa. Lajien risteymä tunnetaan nimellä piennarmatara (G. x pomeranicum). Risteytyminen on harvinaistanut merkittävästi keltamataran esiintymiä Suomessa.
Levinneisyys
Paimenmataraa tavataan yleisenä koko Euroopassa ja paikoitellen myös Pohjois-Afrikassa. Ihmisen mukana laji on levinnyt myös muun muassa Pohjois-Amerikaan. Suomessa paimenmatara on yleinen koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.
Elinympäristö
Paimenmatara kasvaa tuoreilla ja kuivilla niityillä, laitumilla ja tienvierillä.