sisällysluettelo   BACK
Maralan kasvit Keltavuokko (Anemone ranunculoides) 25.09.2018

 
Kuvauspäivä: 16.05 2010 Kuvauspaikka: Marala KP10RR                            

Monivuotinen, Euroopassa kasvava leinikkikasvi. Se kuuluu Suomen alkuperäiseen kasvilajistoon. Keltavuokko kukkii valkovuokon tavoin aikaisin keväällä. Keltavuokko on myrkyllinen.
Ulkonäkö ja koko
Keltavuokon pysty varsi kasvaa noin 7–30 cm korkeaksi. Varren alaosa on kalju. Juurakko on suikerteleva ja ruskea. Pitkäruotisia aluslehtiä on yksi. Aluslehden lapa on jopa 10 cm leveä ja 3–5-sorminen. Varsilehdet ovat lyhytruotisia ja niiden lavat kolmesormisia. Lehdykät ovat kapeahkoja ja halkoisia tai isohampaisia. Kukkia voi olla yksi tai kaksi, joskus harvoin myös enemmän. Keltaisessa kukassa on viisi alapuolelta karvaista kehälehteä ja se on 1,5–3 cm leveä. Hedelmistö on pysty, pähkylät karvaisia. Keltavuokko kukkii touko-kesäkuussa.
Keltavuokko ja valkovuokko (A. nemorosa) voivat risteytyä keskenään ternivuokoksi (A. nemorosa x ranunculoides) lajien yhteisillä kasvupaikoilla.
Levinneisyys
Keltavuokkoa tavataan Ranskasta käpi keskisen Euroopan ja Venäjän lähes Uralille saakka. Etelässä levinnäisyysalue ulottuu Pohjois-Italiaan, Balkanille ja Pohjois-Kreikkaan, pohjoisessa Baltiaan ja eteläiseen Fennoskandiaan, Norjan rannikolla tosin paikoitellen hyvinkin pitkälle pohjoiseen. Lajia tavataan myös Kaukasuksella. Suomessa keltavuokko on suhteellisen harvinainen. Se on yleinen Ahvenan
maalla, mutta sitä esiintyy myös Etelä-Suomessa paikoitellen runsaasti. Yhtenäinen levinnäisyysalue ulottuu sisämaassa Tampereen korkeudelle saakka. Yksittäisiä kasvupaikkoja tunnetaan Vaasan seudulta, Etelä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Jo Virossa keltavuokko on enää hieman harvalukuisempi kuin valkovuokko, jota Virossa ja Etelä-Suomessa kasvaa jokaisessa vähänkin lehtomaisessa metsässä.
Elinympäristö
Keltavuokko suosii reheviä savipohjaisia rantalehtoja, lehtoniittyjä ja puistoja. Se kasvaa usein laikkukasvustona valkovuokon seassa.
Käyttö
Keltavuokkoa käytetään myös puutarhakasvina. Lajista löytyy myös jalostettuja lajikkeita.