sisällysluettelo   BACK
Maralan kasvit Auringontähti (Telekia speciosa) 25.09.2018

  Kuvauspäivä: 10.07 2010 Kuvauspaikka: Marala KP10RR
Auringontähti on kotoisin eksoottisilta seuduilta: se kasvaa luonnonvaraisena Karpaateilta Vähä-Aasiaan ja Kaukasukselle. Eksoottisen näköinen on sen kukintokin, joka todella muistuttaa tummankeltaisena loistavaa aurinkoa. Kasvukauden loppupuolella mikä tahansa vihreä ei enää riitä säväyttämään kasvi-ihmisen mieltä, mutta auringontähden näyttävä leimahdus ei jätä ketään kylmäksi. Se aloittaa loppukesän keltakukkaisten asterikasvien kukinnan jo heinäkuun puolella. Kookkaat lehdet antavat rehevän taustan isoille mykeröille.
Meillä auringontähteä on istutettu lähinnä vanhoihin kartanonpuistoihin, huomiota herättäväksi yksittäisperennaksi tai pieniin ryhmiin. Ensi kerran lajia tuotiin maahamme viime vuosisadan alkupuolella ja siitä lähtien se on monin paikoin säilynyt viljelyjäänteenä, joskus levinnyt ympäristöönkin. Parhaiten auringontähti menestyy varjoisella tai puolivarjoisella paikalla kosteassa maassa. Tätä perinteistä koristekasvia voisi isoilla pihoilla alkaa suosia uudelleen. Perhosista haaveilevalle puutarhurille auringontähti on hyvä valinta: suuret mykeröt tarjoavat laskeutumisalustan isoimmillekin päivä- ja vaeltajaperhosille, myös kovakuoriaiset kokoontuvat kukintoihin syömään siitepölyä.
Auringontähti muistuttaa isohirvenjuurta (Inula helenium), joka myös on isokasvuinen perenna. Siitä poiketen auringontähden hieman herttamaiset lehdet ovat altakin vihreät; isohirvenjuuren pitkulaiset lehdet ovat alta villakarvaiset. Tämä keskiaasialainen laji kasvaa auringontähden tapaan Suomen etelä- ja keskiosissa villiytyneenä talojen ympäristöön, mutta suosii keskimäärin kuivempia kasvupaikkoja.

Muita saman heimon lajeja
Ahdekaunokki, Ahojäkkärä, Arnikki, Elokuunasteri, Etelänruttojuuri,Helminukkajäkkärä, Huopakaunokki, Huopaohdake, Isoauringonkukka,Isohirvenjuuri, Isokissankäpälä, Isopiisku, Isotakiainen, Jaakonvillakko,Japaninruttojuuri, Kalliovillakko, Kamomillasaunio, Kanadankoiransilmä,Kanadanpiisku, Karvaskallioinen, Kaunokainen, Kehäkukka, Keltaohdake,Keltasauramo, Ketokaunokki, Ketokurho, Ketomaruna, Ketotuulenlento,Kevätvuohenjuuri, Kissankäpälä, Kruunuohdake, Kultapiisku,Kyläkarhiainen, Lehtotakiainen, Leskenlehti, Lääte, Mali, Meriasteri,Merisaunio, Mustakaunokki, Norjanjäkkärä, Nuokkukarhiainen,Nuokkurusokki, Nurmikaunokki, Ojakärsämö, Pajuasteri, Pelto-ohdake,Peltosaunio, Peltosauramo, Peltovillakko, Pietaryrtti, Pihasaunio,Piikkikarhiainen, Piikkiohdake, Pikkutakiainen, Pohjanruttojuuri, Pujo,Punalatva, Päivänkakkara, Rantahirvenjuuri, Rantaruttojuuri,Reunuspietaryrtti, Ruijankissankäpälä, Ruiskaunokki, Savijäkkärä,Seittitakiainen, Siankärsämö, Sopulinkallioinen, Suo-ohdake, Säderusokki,Tahmavillakko, Tummarusokki, Tunturikallioinen, Tunturikissankäpälät,Vuorikaunokki
Heimo: Mykerökukkaiset – Compositae, alaheimo Asterikasvit – Asteroideae (aiemmin Asterikasvit – Asteraceae)